Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) enflasyonu düşük hesaplayarak milyonlarca emekli ve çalışanın düşük zam almasına neden olduğu iddiasıyla açılan davanın ilk ayağı, emeklilerin aleyhine sonuçlandı.
Ankara 6. İdare Mahkemesi, Yar gıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in açtığı davada oy çokluğuyla ret kararı verdi. Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, ilk mahkemenin kararına bir üst mahkemede itiraz edeceklerini belirterek, “İlk raunt bitti ama emekliler için henüz her şey bitmedi. Hukuk mücadelemiz devam ediyor” dedi.
MAHKEME EMEKLİYE HAK VERDİ
Mahkeme 15 sayfalık karar yazısında enflasyon hesabına karşı dava açılamayacağı, davacının dava açma ehliyetinin olmadığı, zamların belirlenmesinde TÜİK enflasyonunun belirleyici olmadığı, davanın 6 aylık değil aylık sonuçları için açılması gerektiği şeklindeki TÜİK’in tüm iddialarını reddetti. Ancak mahkeme, idari işlemin doğru olduğunu kabul etmek zorunda olduğunu belirterek sonuç bölümüne ‘ret’ yazdı.
Kararda, “Veri bütünlüğünün sağlanabilmesinin hukuken olanaklı olmadığı anlaşıldığından, davanın reddi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır” denildi. Avukat Gündoğan, “Karar yazısının sonuç bölümü kapatılıp 100 hukukçuya okutulsa 100’ü de kararın TÜİK aleyhine sonuçlandığı sonucuna varır, ‘kabul’ derdi. Sonuç hariç tüm karar metni bizim haklılığımızı kanıtlıyor. Sonucun TÜİK lehine çıkmasına anlam veremiyoruz” diye konuştu.
İKTİDARLA TERS DÜŞMEK İSTEMEDİ
Seyfettin Çilesiz, “Mahkeme davamın haklı olup olmadığını karara bağlamadı. Bu kararıyla, ‘Ben hukuki denetim yapmıyorum, yapamı yorum demek istedi. Mahkemenin bu kararı, adalete erişim hakkımızı ihlal etmiştir” dedi. Mahkemenin TÜİK’in subjektif beyanına itibar ederek karar verdiğini belirten Çilesiz, “Mahkemenin siyasi irade ve TÜİK ile karşı karşıya gelmek istemediği için böyle bir karar verdiği de düşünülebilir” dedi.