‘Enflasyon verileri’ davasında karar

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin “asılsız” olduğu gerekçesiyle açılan davada, davanın reddine karar verdi. Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in, TÜİK’in verilerinin …

‘Enflasyon verileri’ davasında karar
Yayınlama: 19.04.2025
A+
A-

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin “asılsız” olduğu gerekçesiyle açılan davada, davanın reddine karar verdi.

Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in, TÜİK’in verilerinin doğruluğunu sorguladığı dava, mahkemede önemli bir tartışmaya yol açtı.

TÜİK VERİLERİN TAMAMINI SUNMADI

Mahkeme, davacının yaşlılık aylığındaki artışı etkileyen enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtmesine rağmen, davanın reddedilmesine karar verdi. Karar, davanın açılmasına sebep olan verilerin bir kısmının gizli olduğu, diğer kısmının ise TÜİK’in özgün eseri olarak kabul edilip, mahkemeye sunulmadığı gerekçesiyle verilerin bütünlüğünün sağlanamayacağına dayandırıldı.

Mahkeme, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’ndan kaynaklanan araştırma yetkisini kullanarak, enflasyon oranlarının doğru olup olmadığının denetiminin yapılamadığını belirtti. Bu nedenle, TÜİK’in enflasyon verilerinin doğru kabul edilerek davanın reddedilmesi gerektiği sonucuna varıldı. TÜİK, davaya konu olan enflasyon verilerini mahkemeye sunduğunda, bazı verilerin gizlilik taşıdığını ve kuruma ait özgün bir çalışma olarak kabul edildiğini ifade etmişti.

Mahkemede, davanın gerekçeli kararında, TÜİK’in savunmalarının çoğu reddedilse de, sonuca ulaşan karar, hukuka uygunluk karinesi gereği TÜİK’in verilerini doğru kabul etti ve davayı reddetti.

AVUKAT: TÜİK MAHKEMEYİ YANILTMAYA ÇALIŞTI

Davacının avukatı, kararın sonrasında yaptığı açıklamada, TÜİK’in verileri gizli tutarak mahkemeyi yanıltmaya çalıştığını ve mahkemenin bu sebeple kararını reddettiğini ifade etti.

Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan mahkeme kararını şu şekilde değerlendirdi:

“TÜİK’e karşı açılan asılsız veri davasında TÜİK verilerin bir kısmının gizli veri olduğunu bir kısmının da kendi özgün eseri olduğunu iddia ederek mahkemeyi yanılttı ve verileri mahkemeye vermedi. Mahkeme de ‘veri bütünlüğüne ulaşamıyorum bu nedenle enflasyon oranını yeniden hesaplayamıyorum karine olarak TÜİK’in enflasyon oranını doğru olduğunu kabul ediyorum bu nedenle davayı reddediyorum’ şeklinde bir gerekçe ile davayı reddetti. Fakat mahkemenin gerekçeli kararında TÜİK’in tüm iddiaları reddedildi. Aslında mahkemenin gerekçeli kararı emekli lehine yazılmış sadece sonuç kısmında ret yazılmıştır”

Kararın bir üst mahkemeye taşınacağı öğrenildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.