Gün içinde yorgunsanız ‘kahve uykusunu’ deneyin

Gün içinde yorgun ve düşük enerjili hissetmek, özellikle Covid-19 sonrası birçok kişinin ortak şikayeti haline geldi. Bilim destekli bir uyku tüyosu olan ‘kahve uykusu’, yorgunlukla mücadelede hem kahvenin hem de kısa uykunun etkisini birleştiriyor.

Gün içinde yorgunsanız ‘kahve uykusunu’ deneyin
Yayınlama: 10.04.2025
A+
A-

Saat öğleden sonra 2 oldu; göz kapaklarınız ağırlaştı, konsantrasyonunuz ise yerle bir… Bir fincan kahve mi, yoksa kısa bir uyku mu? Peki, neden ikisi bir arada olmasın?

Avrupa merkezli kahve markası Coffee Friend adına konuşan beslenme uzmanı Nichola Ludlam-Raine, son dönemde popülerleşen ‘kahve uykusu’ yöntemini şöyle açıklıyor: “Kahve içip hemen ardından 15-20 dakikalık bir uykuya dalarsanız hem kafein hem de uykunun etkisini üst üste alırsınız.”

‘KAHVE UYKUSU’ NASIL ÇALIŞIYOR?

Kahve içtikten sonra kafeinin vücuttaki etkisi yaklaşık 20 dakika içinde başlıyor. İşte bu süre, kısa bir şekerleme için ideal bir aralık sunuyor. Uyandığınızda kafein, etkisini göstermeye başlıyor ve beyniniz uyanmaya hazır hale geliyor.

Ludlam-Raine, “Uyku sırasında vücuttaki adenozin seviyeleri düşer ve bu da yorgunluk hissini azaltır. Uyanır uyanmaz devreye giren kafein ise bu etkiyi ikiye katlar” diyor. Araştırmalara göre bu yöntem sadece enerjiyi artırmakla kalmıyor; aynı zamanda reaksiyon süresi, dikkat ve bilişsel performans üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor.

EN ETKİLİ KAHVE UYKUSU İÇİN 3 ALTIN KURAL

1- Zamanlamayı doğru ayarlamak gerekiyor: Uzmanlar, kahveyi sabah uyanır uyanmaz içmek yerine uyanıştan 60-90 dakika sonra içmenin daha etkili olduğunu belirtiyor. Kahve uykusu içinse ideal saat aralığını 13.00-15.00 arası olarak gösteriyorlar. Bu saatlerde vücudun biyolojik ritmi kısa ve uykuya daha açık.

2- Kısa tutmak: Uyku uzmanı Dr. Thomas Michael Kilkenny’ye göre 10-30 dakikalık şekerlemeler derin uykuya geçmeden enerji kazanmanızı sağlıyor. 20 dakikayı geçmemek önemli, aksi takdirde ‘uyku sarhoşluğu’ olarak da adlandırılan sersemlik hali yaşanabiliyor.

3- Akşama doğru uyumamak: Geç saatlerde yapılan uykular, gece uykusunu olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar, “Saat 17.00’de dev bir öğle yemeği yiyip 19.00’da aç hissetmeyi beklemek gibi, muhtemelen olmayacak…” diyor.

ÖNCE KAHVE SONRA KISA UYKU: ENERJİ BOMBASI

Alışılmadık gibi görünse de ‘kahve uykusu’ yöntemi, gün ortasında düşen enerjinizi hızlıca toparlamak için bilimsel olarak desteklenmiş pratik bir çözüm. Kahvenizi hazırlayın; alarmı kurun, gözlerinizi kapatın. Uyanınca vücut da zihin de hazır hale gelecek…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.