Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesiyle beraber uygulanan sıkı para politikası, vatandaşlara büyük yükler getirse de ekonomi yönetimine faiz konusunda indirime gitme fırsatı yaratmış, enflasyonda da gerileme sinyalleri vermişti …
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesiyle beraber uygulanan sıkı para politikası, vatandaşlara büyük yükler getirse de ekonomi yönetimine faiz konusunda indirime gitme fırsatı yaratmış, enflasyonda da gerileme sinyalleri vermişti.
Ancak 19 Mart günü İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınması, piyasaları sasrmıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), borsada yaşana çöküşlerin telafi etmek için 40 milyar dolar dolayında döviz sattı.
MERKEZ BANKASI BEKLENTİLERİN AKSİNE DAVRANDI
TCMB, İmamoğlu’nun operasyonun ardından faiz indirimini durdurup, faizi aynı oranda bırakması bekleniyordu. Ancak TCMB Para Politikası Kurulu, sürpriz bir karar alarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya yükseltti.
BANKALAR KREDİ FAİZLERİNİ ARTIRDI
TCMB’nin faiz kararı, ihtiyaç kredi faizlerine de yansıdı. Bankalar, ihtiyaç kredileri faiz oranlarında artışa gitti.
22 Nisan Salı günü itibarıyla, 12 ay vadeli 50 bin TL ihtiyaç kredisi için bankaların sunduğu faiz oranları ve geri ödeme tutarları belli oldu. Artan faiz oranları vatandaşın bütçesini zorlarken, bankalar arasındaki büyük fark dikkat çekti. Aynı tutarda çekilen kredi için en düşük ve en yüksek geri ödeme arasındaki fark 17 bin TL’yi aştı.
İşte banka banka 50 bin TL’nin faiz oranları ve geri ödeme tutarları: