Kuzu eti fiyatlarındaki artışın dönemsel olduğu vurgulandı. Piyasa koşulları, mevsimsel etkenler ve tüketim alışkanlıkları fiyatları nasıl etkiliyor? Detaylar için makalemizi okuyun!
Kasaplar ve yetiştiriciler, kuzu eti fiyatlarındaki artışın geçici bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle dana etinde ise herhangi bir fiyat artışı gözlemlenmediği belirtiliyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı et fiyatlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kuzu doğumlarından dolayı kuzu eti fiyatlarında bir ay öncesine göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artış söz konusu. Ancak bu artış tamamen dönemseldir. Yılbaşından sonra fiyatların tekrar dengeye geleceğini öngörüyoruz. Bu süreçte dana eti fiyatlarında ise bir artış yaşanmamıştır.”
Kırmızı et fiyatları ile ilgili olarak, fiyatların özellikle yüksek gösterilmek istendiğine vurgu yapan Yardımcı, şunları söyledi:
“Kırmızı etteki fiyat artışları olduğundan daha yüksek gösterilmektedir. Şu anda dana kıymanın kilogram fiyatı 550-600 lira arasında değişmektedir. Ancak bunu 700 liradan fazla gösterenler de mevcut. Fiyatların bu kadar yüksek gösterilmesi, et baronları ve zincir marketler için fayda sağlarken, yerli üretici ve küçük esnaf için zarar veriyor. Ayrıca, fiyatları abartarak ithalatın önünü açmak isteyen bazı kesimler de bulunmaktadır.”
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik de, kırmızı et fiyatlarıyla ilgili spekülatif haberlerin yapıldığını ve bu tür haberlere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, açıklamasında şu noktalara dikkat çekti: