Suriye’de cihatçı grupların başkent Şam’a ilerleyişi, bölgedeki güç dengelerini nasıl etkiliyor? Yeni yönetim planları ve stratejiler üzerine derinlemesine bir analizle, bu kritik durumu keşfedin.
Suriye’de HTŞ (Heyet Tahrir el-Şam) öncülüğündeki cihatçı gruplar, 12 günde başkent Şam’a ulaşarak Beşar Esad yönetimine son verdiler. Esad ve ailesi, ülkeyi terk ederek Rusya’ya sığındı. HTŞ lideri Colani, Suriye’nin gelecekteki yönetimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
AlarabyTV’ye konuşan Colani, Suriye devletini yönetecekleri planlar hakkında “Zorunlu askerlik kaldırılacak, silahlı gruplar dağıtılacak, silah yalnızca devletin elinde olacak” ifadelerini kullandı. Bu yaklaşım, ülkede istikrar sağlama amacını güdüyor.
Colani, ayrıca “Çok önemli ekonomik kararlar alınacak” diyerek, mevcut para biriminin stabil hale gelmesinin ardından yeni bir para birimine geçileceğini belirtti. Bu durum, Suriye ekonomisinin yeniden yapılandırılması açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Colani, “Öncelikli olarak yıkılan evlerin inşası ve son göçmene kadar tüm mültecilerin geri dönüşü sağlanacak” şeklinde de açıklamalarda bulundu.
Suriye’de 27 Kasım 2023 tarihinde, HTŞ öncülüğündeki cihatçılar başkent Şam’a doğru büyük bir ilerleme kaydetmeye başlamışlardı. 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi önemli şehirleri ele geçirerek kontrolü sağlamışlardı. 7 Aralık’ta başkent Şam’a girmeye başlayan cihatçılar, burada da kontrolü alarak 61 yıllık BAAS rejimi dönemine son vermişlerdir. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bu gelişmelerin ardından ülkeyi terk ederek Rusya’ya kaçmak zorunda kalmıştır.