Trump yönetimi, 1 yılda 1 milyon insanı sınır dışı edecek

Trump yönetimi, ABD tarihindeki en büyük sınır dışı operasyonuna hazırlanıyor. Beyaz Saray, bir yıl içinde 1 milyon göçmeni göndermek istiyor. Bazı göçmenlerin nereye gönderileceği bile bilinmiyor. Ancak ABD, bu insanları göndermek için Ruanda ve Kosta Rika gibi ülkelerle anlaşma sağlıyor.

Trump yönetimi, 1 yılda 1 milyon insanı sınır dışı edecek
Yayınlama: 13.04.2025
A+
A-

Donald Trump’ın yeniden başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte, ABD ülkesine gelen göçmenleri sınır dışı etmek için eşi benzeri görülmemiş bir operasyon hazırlıyor.

The Washington Post’a konuşan, adını vermek istemeyen dört yetkiliye göre Beyaz Saray, bir yıl içinde 1 milyon göçmeni sınır dışı etmeyi planlıyor. Mahkeme kararları ve hızla değişen ABD hükümetinin yapısı ise, bu rakama ulaşmayı zorlaştırıyor.

Kaynaklara göre Beyaz Saray danışmanı Stephen Miller, İç Güvenlik Bakanlığı dahil birçok kurumla neredeyse her gün bu hedefe ulaşmak için strateji belirliyor.

Yetkililer, ülkeden sınır dışı edilmesine karar verilmiş ancak kendi ülkeleri tarafından kabul edilmeyen yaklaşık 1.4 milyon kişiden bazılarını gönderebilmenin yollarını da arıyor.

Yönetim, bu kişileri vatandaş olmadıkları üçüncü ülkelere göndermek için 30’a yakın ülke ile görüşüyor. Bu kapsamda bazı göçmenler Meksika, Kosta Rika ve Panama’ya gönderildi. Bir kişi ise Mart ayında Ruanda’ya gönderildi.

GÖZALTI MERKEZLERİNDE YER KALMADI

Resmi sayılar kamuoyuna açık şekilde paylaşılmadığı için kaç kişinin sınır dışı edildiğini takip etmek zorlaşıyor. Göçmenlik İstatistikleri Ofisi’nin ayrıntılı verileri yayımlamayı bırakmasının ardından açıklanan rakamlar yalnızca siyasilerden geliyor.

Verilere göre, Mart sonu itibarıyla 100 binden fazla kişi sınır dışı edildi. Ancak bu sayıya hem ülke içinde tutuklananlar hem de sınırdan geri çevrilenler dahil edildi.

Veriler, iç bölgelerde tutuklamaların ciddi oranda arttığını gösterse de sınır dışı edilen kişi sayısı geçen yıla kıyasla daha düşük kalmış durumda.

Analistlere göre, gözaltı merkezleri neredeyse tamamen dolmuş durumda. Ancak sınır dışı uçuşlar yalnızca sınırlı bir artış gösterdi.

Verilere göre, Mart ayında 134 uçuş yapıldı. Bu, önceki altı ayın ortalamasına göre sadece yüzde 15’lik bir artış anlamına geliyor.

NEREYE GİDECEKLERİ BELLİ DEĞİL

Göçmen hakları savunucuları, bu verilerle 1 milyon kişiye ulaşmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Ayrıca sınır dışı edilen bazı kişilerin, yasal süreçleri tamamlanmadan üçüncü ülkelere gönderildiği iddiaları yargı süreçlerinde tartışma yaratıyor.

Boston’daki bir federal yargıç, vatandaşı olmadıkları ülkelere gönderilmek istenen göçmenlere önce insani koruma talep etme fırsatı verilmesi gerektiğine karar verdi.

Bunun ardından İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, göçmenlerin üçüncü ülkelere gönderilmeden önce diplomatik güvencelerin alınmasını şart koşan bir genelge yayımladı.

Eğer bir kişi gönderileceği ülkede işkence ya da zulüm göreceğini söylerse, bu kişi 24 saat içinde ön değerlendirmeye alınacak.

Ancak göçmen hakları savunucuları, bu sürenin ciddi hukuki değerlendirme yapmak için yetersiz olduğunu savunuyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.